Metro Rail Red Line Phase II <br> Vermont / Beverly Station

Metro Rail Red Line Phase II <br> Vermont / Beverly Station

Metro Rail Red Line Phase II <br> Vermont / Beverly Station

Metro Rail Red Line Phase II <br> Vermont / Beverly Station

 
Metro Rail Red Line Phase II
Vermont / Beverly Station

AVA's Role
Architect of Record for the final Architectural and Engineering design services for the Metro Red Line System’s underground station.

 
Client
Los Angeles County Metropolitan
Transportation Authority (LACMTA)
Los Angeles, CA

Project Description
The Vermont-Beverly Station of the Los Angeles Metro Red Line system has a 450’ platform with ancillary facilities at either end of the platform, at the mezzanine level and at a level above the mezzanine. This cut and cover construction, which required maintaining normal traffic operations during construction, entailed major utility relocations, and underpinning of adjacent buildings. AVA initiated several major cost saving efforts during the design. After ninety (90) percent design completion, the client requested several major changes, which could have proven costly. AVA embarked on some very creative cost cutting concepts. AVA’s architects eliminated the need for a costly, sixty-feet (60’) extension of the cut and cover station box intended to enable an enlargement of the internal public space (“Great Space”), by introducing a creative reconfiguration of ancillary spaces on the north and upper mezzanines. At a later stage, AVA efficiently redesigned the south mezzanine ancillary areas to provide space for a future station entry, by providing for a fifteen feet (15’) extension of the station box, in lieu of an earlier prescribed thirty feet (30’) extension. Intensive ongoing evaluations with the client resulted in minimized costs for shaft and exit structures and for related building protection measures. AVA’s staff researched and worked effectively to use durable and maintainable materials in the public areas of the station. The Vermont-Beverly Station design and construction was completed within the established budget and schedule. AVA designed and coordinated with a local artist, the artwork, which consisted of exposed masses of artificial rock that required extensive engineering and research.


Cost
$48,000,000

Status
Completion Date: 1998

Click here for a printer friendly version

©Copyright 2008 Anil Verma Associates, All rights reserved